Da’s nou zo’n volkswijsheid waar we in Europa nogal verdeeld over zijn!

Bier na wijn geeft venijn, wijn na bier geeft plezier.

Velen zijn van mening dat de volgorde van drinken van alcoholische dranken belangrijk is om de kans op een fikse kater de volgende morgen te minimaliseren.

Het is waar dat de alcohol in wijn iets sneller door het lichaam geabsorbeerd wordt in vergelijking tot het alcohol dat in bier aanwezig is. Bier bevat namelijk een grotere hoeveelheid koolhydraten dat de absorptie vertraagt. Maar dit feit houdt ten opzichte van de uiteindelijke hoeveelheid geabsorbeerde alcohol totaal geen stand, noch de gevolgen ervan. De kater komt toch wel! Maar houd er rekening mee dat de consumptie van alcohol slecht is voor je gezondheid en, door je gedrag, ook slecht voor de mensen in jouw omgeving!

Grofweg zou men van licht-alcoholisch naar zwaarder-alcoholisch toe moeten drinken.

Volgens anderen is bovenstaande volkswijsheid onjuist en klopt er niets van. Het enige dat in dit geval wel zou kunnen kloppen, is het hoofd, de volgende morgen! De achtergrond van bovenstaande spreuk zou een heel andere zijn. En is in de loop der eeuwen de echte waarheid vervangen door een foute waarheid.

DE WAARHEID!

In de middeleeuwen dronken rijke mensen, de burgerij dus, wijn en de arme mensen, die noemde men de boeren, dronken het, veel goedkopere, bier. Want van water uit de bron kon men ziek worden. Van bacteriën hadden ze vòòr Louis Pasteur nog nooit gehoord, laat staan gezien. De spreuk zou daardoor dus gezien moeten worden als: van arm naar rijk (wijn op bier) is fijn, omgekeerd (bier op wijn) is een teruggang in de sociale welstand want als er dan toch op de juiste manier moest worden liefgehad, dan was het wel de bedoeling dat de bovenliggende partij ook werkelijk bovenliggend van aard was! (zie onder aan de pagina!)

In la douce France spreekt men op dezelfde manier over het absorberen van de diverse soorten alcohol:

Bière sur vin c’est du venin, vin sur bière est la belle manière.

In Duitsland denkt men er net zo over:

Wein auf Bier das rat sich dir, Bier auf Wein das lasse sein,

In Jolly Good Old England is het precies omgekeerd, waar wij zeggen: “Bier na wijn geeft venijn!” zeggen ze daar: 

Beer after wine, and you’ll feel fine, wine after beer and you’ll feel queer.

Maar ja, in Engeland proberen ze je van alles wijs te maken, als er maar gedronken kan worden. Bovendien rijden ze er aan de voor mij verkeerde kant van de weg! Er zijn nog meer zegswijzen:

Beer before liquor, never been sicker. Liquor before beer, you’re in the clear En, maar dat is dus hetzelfde: Liquor before beer, never fear. Beer before liquor, never sicker.

Laten we het voor er, voor wat betreft de Engelsen, maar op houden dat het type bier dat ze gewoon waren te drinken, beter was dan de wijnen die ze, in vroeger tijden, uit gebieden pleegden te halen waar ook op dit moment wijnen vandaan komen die nog niet echt tot de top van Frankrijk behoren. Hun benaming voor Bordeauxwijn is nog steeds Claret, een wijn die meer weg had van een donkere rosé dan mooi donkerrode wijnen die wij uit Bordeaux kennen!

De volkswijsheden gaan echter nog verder, want sommigen suggereren zelfs dat met ‘OP of NA’ verwezen wordt naar ‘seks hebben met’. Met andere woorden ‘een rijke man’ op ‘een arme vrouw’, was sociaal aanvaard, maar dat ‘een arme man’ op ‘een rijke vrouw’, dook, dat kon echt niet door de sociale beugel. Jammer dat de vrouw er in dit geval zo bekaaid af’ komt. (Ook een leuke woordspeling!)  Terwijl je toch hoopt dat de vrouw in ieder geval aan haar gerief is gekomen.

De leukste volkswijsheid is wat mij betreft nog altijd:

Wine goes fine, liquor goes quicker!

Maar die quote is (uitspraaktechnisch gezien) van een heel ander kaliber en ik twijfel nog steeds of ik het moet posten, maar geloof me, het werkt wel!

Tot zover . . .

Chris Koot.

Wijn is het bewijs dat God ons lief heeft
en dat hij het prachtig vindt om ons gelukkig te zien! 
Looft de Heer!
Dit bericht is geplaatst in Columns, Overige, Wijn met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *