Er zijn meer hondjes die Vicky heten!

Zo’n wijn die men tegenwoordig op wijnkaarten tegenkomt (maar die u nooit bestelt!) is de Picpoul de Pinet. Alleen na aanhoudend aandringen van een (hopelijk) aanwezige sommelier wil men het dan wel ‘proberen’. Zo werd ik in die dagen ook overgehaald de wijn op de kaart van het in die dagen fameuze restaurant te zetten. Toen ook leken die 24 flessen een onoverkomelijke hindernis en wijnkastvulling te zijn. Totdat deze of gene ontdekte dat de combinatie met .oesters, mosselen en zelfs asperges de gasten deed opspringen van vreugde. De wijnverkoper had mij overgehaald met het verhaal dat de Picpoul de Pinet dezelfde was als de Folle Blanche uit Cognac en Armagnac en ook verantwoordelijk was voor de productie van Gros Plant du Pays Nantais. (Klik hier voor info over de Gros Plant waar ik eerder over schreef, maar wel weer terug komen hè).

Nou ja, dan zijn we dus daar waar ik het in de kop van het artikel al meldde! Vicky of Fikkie, Fikkiehet doet er niet toe, ze hebben nog niet in de verste verte iets met elkaar te maken. Het enige is, naast Frankrijk, dat er sap uit komt en dat daar dan witte wijn van gemaakt kan worden. Maar ja, bedenk wel dat ik opgroeide in de pre-internettijd en dat ik soms maar moest geloven wat me werd aangepraat. Mooie leermomenten waren dat, weet ik nu! Ondanks het feit dat zowel de Folle Blanche als de Gros Plant synoniemen hebben als Picpoul, Picpoul du Gers en Piquepoul, hebben ze dus niets van doen met de Picpouldruiven die rondom het plaatsje Pinet de hellingen vullen.

Pinet ligt net als de dorpjes met romantische namen als Castelnau-de-Guers, Florensac, Mèze, Montagnac, Pinet en Pomérols nabij de Via Domitia, een Romeinse weg die Italië en Spanje in die tijd verbond, ten noorden van Cap d’Agde

Met dank aan www.virtourist.com

Met dank aan www.virtourist.com

en vlakbij het Bassin van Thau, de grootste zoute binnenzee van Frankrijk. Dit bassin is er mede verantwoordelijk voor dat deze wijn hier kan ontstaan. Door samenwerkende elementen als weer en water ontstaat het juiste klimaat om de bijna rijpe druiven te kunnen oogsten. De maand oktober is de maand waarin het meeste hemelwater de hellingen afstroomt, dus zorgen de wijnmakers er voor de druifjes vòòr die tijd binnen te hebben. De durfals onder de wijngaardbezitters hebben soms de mazzel dat ze rijpe druiven kunnen oogsten waarmee ze uiteindelijk wel een heel andere wijn in de fles weten over te hevelen.

In bovengenoemde zes dorpen ligt ongeveer 2.400 hectare aan wijngaard voor de Picpoul de Pinet waar maximaal 55 hl. per ha. vanaf mag komen. Met slechts 70.000 hl. jaarlijks aan wijnopbrengst wordt de maximale opbrenst dus nooit gehaald. Volgens de eisen van de in 2013 bereikte aoc-status dienen de wijnstokken eerst vier jaar fruit te dragen vóór er wijndruiven mogen worden geoogst.

De vrienden Laurent (wijnmaker) en Jerôme (marketingspecialist) sloegen de handen ineen en konden, dankzij een uitgebreid netwerk van wijnboeren, wijnen op de markt brengen die zij vanaf de wijngaard hebben kunnen volgen. Zij adviseren, selecteren en produceren maar bezitten zelf nog geen vierkante meter aan wijnbouwgrond.

De Picpoul de Pinet is een wijn waar de zon van gaat schijnen! En dat in oktober!

In het glas heeft de wijn een frisse lichtgele kleur. In de neus is de wijn delicaat, bloemig en heeft exotische geuren. De smaak van de jonge wijn is citroenfris maar zal met het ouder worden vettiger en dikker worden. In de smaak vinden citrus, venkel, aspergepuntjes en gekonfijte sinaasappel. De druiven worden, vanwege de optimale temperatuur, vroeg in de ochtend geoogst en de gisting vindt plaats in stalen tanks en bij lage temperatuur. De lies (= Frans voor wijnmoer) wordt gedurende twee maanden regelmatig over het gistende en rijpende vocht heen geschept.

Vanwege de uitstekende combinatie met oesters en mosselen heeft het overkoepelend wijnorgaan in de regio in 1994 bedacht de wijn te bottelen in een fles die men ‘Bouteille Neptune’ gedoopt heeft. KruisOp de hals staan de golfjes van de zee met wat visjes en het kruis van de Languedoc.

De twee samenwerkende vrienden echter doen daar niet aan mee en gebruiken een heel andere fles!

De naam van de druif wijst op het droge karakter van de wijn en wil zoiets zeggen als ‘Lippenprikker’

Op de volgende Opendeurdag in Fort Waver-Amstel op 19 oktober 2014 aanstaande kunt u met deze wijn kennismaken.

U bent van harte uitgenodigd!

Tot zover . . .

Chris Koot

In de bijbel staat: “Ga dan heen, eet uw brood met vreugde, en drink uw wijn van goeder harte; want God heeft alrede een behagen aan uw werken”.   Maar . . . . .   over het tempo waarin de wijn gedronken dient te worden,  daar wordt in Prediker 9:7 niet gesproken!

Dit bericht is geplaatst in Columns, Wijn met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *