Campagne tegen online alcoholpromotie in Frankrijk.

Onderstaand bericht kwam ik tegen in de online versie van Decanter, geschreven door Jane Anson in Bordeaux, waarmee de Franse wet de Franse wijnschrijvers de mond dreigt te gaan snoeren. Ik heb geprobeerd het zo goed mogelijk te vertalen en wil het u niet onthouden! Voor het origineel klikt u op deze link.

De gezondheidslobby  in Frankrijk (ook wel bekend als de anti-alcohol-Taliban) wil met behulp van “le Loi Évin”, de wet van Claude Évin, Claude Evin(formeel is dit een wet met nummer 91-32 van 10 januari  1991, met betrekking tot de controle op het adverteren voor tabak en alcohol) om zodoende strengere eisen te stellen aan wat bloggers en gebruikers van sociale media over wijn online mogen schrijven. Lees verder

Geplaatst in Columns, Overige | Getagged | Een reactie plaatsen

Champagne Brut rosé van Pascal Hénin.

In de Volkskrant deze week een schreeuwerige reclame van Goldish Noir door www.wijnvoordeel.nl; een Duits product uit Zell am Mosel, dat volgens kenners één van de gerenommeerde mousserende wijnen van dit moment gaat worden. Sterker nog, volgens trendwatchers en wijndrinkers gaat deze rode bubbel de “Wijnsensatie van 2013” worden. Ik vermoed dat deze lichtzoete (in Duitsland heet het) “Perlwein”, de plaats gaat innemen van de langzamerhand uit de markt verdwijnende Prosecco Frizzante? Waar gaat het heen met de wereld en de smaak van de gemiddelde mens. Het getuigt bepaald niet van respect voor het smaakniveau van de gemiddelde Volkskrantlezer (zowel door de uitgever als door wijnvoordeel) dat juist deze krant werd uitgekozen voor de zaterdageditie. Goldish noirZet zo’n reclame in het weekblad Privé, de Weekend of de Story, dan bereik je bij de kapper of de tandarts de gemiddelde liefhebber die ook zo weldadig kan genieten van soortgelijke dranken als Canei en Prosecco Frizzante. Lees verder

Geplaatst in Columns, Wijn | Getagged , | Een reactie plaatsen

Beschermd: Le Grangeot de Beauregard-Mirouze (Vernieuwde versie met de wijnen uit 2011)

Deze inhoud is beschermd met een wachtwoord. Voer hieronder je wachtwoord in om het te bekijken:

Geplaatst in Columns, Wijn | Getagged | Voer je wachtwoord in om reacties te bekijken.

Château Haut Mirambet rouge 2010

SONY DSCDe supermarktketen C1000 heeft in de week van 29 mei tot 1 juni Château Haut Mirambet rouge 2010 en Château Haut Mirambet blanc 2012 in de aanbieding; twee flessen voor één prijs. Normaal 6 euro 99, nu dus 3 euro 50 per fles. Lees verder

Geplaatst in Columns, Wijn | Getagged , | Een reactie plaatsen

Calvados wordt ook van peren gemaakt.

Calvados, een typisch Normandisch product waarbij iedereen direct aan appels (of is het appelen) denkt. Maar, ik schreef het in de aanhef al, Calvados mag ook van peren worden gemaakt. In het officiële decreet voor de productie van Calvados van 28 maart 1533, staat dat Calvados moet worden gemaakt van appels en peren, en gedistilleerd dient te worden uit cidre of poiré. In de officiële reglementen wordt een minimum of maximum te gebruiken appels of peren genoemd. Iedere stoker kan naar eigen inzicht het percentage van appels of peren bepalen, al naar gelang zijn opvattingen over geur en smaak mits hij uit gaat van 70% appels en niet meer dan 30% peren . Daarmee wordt direct duidelijk waarom er zulke opmerkelijke smaakverschillen bestaan tussen de verschillende producenten. Lees verder

Geplaatst in Columns, Overige | Getagged , , , | Een reactie plaatsen

Presse de canard

Enkele maanden geleden (we hebben het intussen over 20-11-12) was Robert Kranenborg samen met Phillippe Vanheule van Restaurant Hof Ter Eycken bij DWDD om een culinaire uitleg te geven over een klassiek gerecht: Houtsnip (Bécasse) à la presse. In de KersentuinOp een bepaald moment zag ik een presse-canard zoals ik hem nog uit mijn jeugd kende en waar ik prachtige herinneringen aan heb. Voor de gevoelige Nederlandse kijkers werd het gebruik van de presse-canard niet in beeld gebracht, anders waren de klachten over dat deel van het het programma nog veel erger geweest. Dat de saus is samengesteld uit een aantal lepels lichaamsvocht (door de presse-canard uit het fragiele karkasje van de houtsnip geperst), Cognac en eendenlever, wil helemaal niemand weten en daarom was het ook niet in beeld. Lees verder

Geplaatst in Columns, Food | Getagged | Een reactie plaatsen

Potloodslijpsel! Potloodslijpsel?

Vragen, vragen, vragen!

Al sinds de wijnbloggersdag op het ROC van Amsterdam zit ik met één woord in mijn hoofd: potloodslijpsel. Slijpsel 1

Een potlood bestaat voor zover ik weet, uit een bepaalde soort licht maar stevig hout zoals sakura of ceder. In het midden zit een compositie van klei en grafiet. (als we het tenminste over zwarte potloden hebben!)

Lees verder

Geplaatst in Columns, Wijn | Getagged | Een reactie plaatsen

Champagne Bernard Tornay

In de zomer van 2012 bracht ik een deel van mijn vakantie door in Bouzy, een slaperig plaatsje in het oosten van de Champagne en bekend om zijn stille rode wijnen.

Omdat het zonnige voorjaar (het is vandaag 29 mei) al twee dagen duurde, werd het tijd om een fles Champagne te openen. Het kon, zo leert de ervaring van mei 2013 ons, namelijk niet veel langer duren! En inderdaad, want nu ik dit artikel schrijf,  ontlast het zwerk zich al weer van een aanzienlijke hoeveelheid hemelwater!
Lees verder

Geplaatst in Columns, Wijn | Getagged | Een reactie plaatsen

Wijnbloggersdag 2013

Op vrijdag 24 mei jl. vond op de hotelschool van het ROC van Amsterdam aan de DaCostastraat de eerste Wijnbloggersdag plaats. Met dank aan Remy Tolk, initiator van het gebeuren. Vanwege het weer en de longinhoud besloot ik de Basman 346 in de schuur te laten en gebruik te maken van de mogelijkheden die het openbaar vervoer mij vanuit Amstelveen biedt: lijn 5 en lijn 12. Lees verder

Geplaatst in Columns, Overige | Getagged , | Een reactie plaatsen

Prosecco Frizzante is geen Champénoise! En had wat mij betreft nooit gemaakt hoeven worden!

Ook in Italië maakt men, net als in Frankrijk en Spanje, een witte mousserende wijn welke bij een feest past. Rondom Venetië wordt de allerbeste Prosecco gemaakt, de Cartizze Superiore, afkomstig uit het kleine heuvelachtige gebied in Treviso.  Wanneer er op de fles ‘Conegliano / Valdobbiadene DOCG’ staat, dan betekent dit dat deze wijn afkomstig is uit de streek. Buiten dit gebied, maar wel in de nabijheid maakt men een met DOC-aangeduide Prosecco.  Er zijn overigens drie soorten Prosecco: Spumante, Frizzante en Tranquillo (maar daar zitten geen bubbels in!). Prosecco Spumante komt nog het meest in de buurt van een champénoise, omdat het koolzuur in de fles op natuurlijke wijze is ontstaan. Frizzante ontstaat in grote tanks door aan reeds bestaande wijn opnieuw gist en suiker toe te voegen. En dat hadden ze nooit moeten bedenken! Lees verder

Geplaatst in Columns, Wijn | Getagged | Een reactie plaatsen