Romorantin

In de Loire streek bestaat nog een zeer lokaal aangeplante druif: de Romorantin.Deze druif is ook bekend onder andere synoniemen als

  • Dannery,
  • Daneri,
  • Framboise,
  • Gros Blanc de Villefranche
  • Ramorantin.

Een weinig voorkomende variëteit die al sinds de 16e eeuw in de regio te vinden is. Volgens recent DNA-onderzoek is hij waarschijnlijk voortgekomen uit een Pinot variëteit, zoals ze in de Bourgogne voor komen, en Gouais Blanc. Alleen de wijnen uit het plaatsje Cour-Cheverny worden er van gemaakt. Het was François 1er die, na zijn tocht door Italië in 1519, opdracht gaf deze druivensoort rondom zijn kasteel, het Château de Romorantin, aan te planten. Dan is ook meteen duidelijk waar de naam vandaan komt. Overigens liggen de plaatsen Romorantin en Cour-Cheverny wel een kilometer of twintig bij elkaar vandaan. Lees verder

Geplaatst in Columns, Wijn | Getagged , | Een reactie plaatsen

Een glas wijn uit 4.100 voor JC?

Of: de zoektocht naar het beste glas rode wijn ooit?

Archeologen hebben bij opgravingen in een complex in het zuiden van Armenië, genaamd Areni-1,  in een grot, temidden van tientallen prehistorische graven, het oudste wijnbedrijf ter wereld blootgelegd. Een artikel in het Journal of Archaeological Science meldde dit 11 januari 2011. Volgens Gregory Areshian van de Universiteit van Californië en leider van de Armeense, Amerikaanse (UCLA) en Ierse (University College Cork) onderzoeksgroep, gaat het hier om de oudst bekende installatie waar wijn werd gemaakt. Lees verder

Geplaatst in Columns, Wijn | Getagged | Reacties uitgeschakeld voor Een glas wijn uit 4.100 voor JC?

Kaasmasterclass

Toen ik na drie dagen Wineprofessional 2011 zat bij te komen onder het genot van nog maar een glas Champagne, dat drink je tenslotte nooit te veel, kwamen de filmpjes van bezoekers en standhouders langs via YouTube. Via Misset Horeca was er een boeiend interview met Betty Koster van Fromagerie l’Amuse over kaastrends in de vaderlandsche topgastronomie. Trend voor dit jaar: thee bij de kaas. Degenen die de stand bezochten weten dat natuurlijk al want de thee van Dilmah werd in de kaasstand ruim geschonken.

Lees verder

Geplaatst in Columns, Food | Getagged , | Een reactie plaatsen

De topinamboer, dat is me er een!

Antropologen menen dat Amerika zo’n 15.000 jaar geleden of eerder gekoloniseerd werd door verschillende indianenstammen uit Azië. Deze stammen zouden vanuit noord-oost Azië de Beringstraat overgestoken zijn en zo Noord-Amerika hebben bereikt. Deze jagers/verzamelaars volgden het wild over de landbrug tussen Azië en Amerika. Ze trokken steeds zuidelijker tot ze uiteindelijk de Amazone bereikten. Daar aangekomen verspreidden ze zich over de rest van  Zuid-Amerika. Onder hen waren de Tupinambás die tot aan de Atlantische kust doortrokken, en over die Tupinambás wil ik het in dit artikel even hebben. Dat het een reislustig volkje was, blijkt wel uit het feit dat enkelen van hen zo rond het jaar ‘des Heeren’ 1.610 per boot Frankrijk bereikten.

 

 

 

Lees verder

Geplaatst in Columns, Food | Getagged | Een reactie plaatsen

Kurken en zo . . .

Nog niet zo lang geleden was ik in een restaurant waar ik het bedienend personeel bijschool over zaken als wijn en wijn/spijs. Tevens adviseer ik de uitbater in de wijn/spijscombinaties en omdat we net over de wijnen voor het kerstmenu zaten te praten, werd de voorgestelde dessertwijn er bij gepakt. Mijn verbazing was groot toen ik zag dat er geen kurk of andersoortige afsluiting op de fles zat. Omdat het bedrijf die maandag gesloten was geweest, betekende dat dus dat die fles al een uur of twintig openstond. Het excuus was het kennelijke gemis aan  VacuVin doppen. (zie mijn column over Champagne-afsluiters) De VacuVin dop zat in ieder geval niet op de Prosecco. Er hing gelukkig ook geen lepeltje in de hals van de fles Prosecco, neen, er zat gewoon een goede champagneafsluiter op. Dat dan weer wel.

Lees verder

Geplaatst in Columns, Wijn | Getagged , | Een reactie plaatsen

Als een feniks uit de sneeuw . . .

Glenfiddich lanceert de  ‘Snow Phoenix’

In december 2009 begon het in Schotland te sneeuwen en het het ging in ieder geval door tot zeven januari het jaar daarop! Tijdens die periode daalde de temperatuur tot een naar Schotse begrippen absoluut dieptepunt dat niet vaak werd gemeten maar wisselden sneeuw en dooi elkaar wel steeds af en dat maakte het gewicht van de sneeuw nog zwaarder. De pakhuizen van Glenfiddich Distillery lagen bedolven onder sneeuw en ijs. Donderdag 7 januari gebeurde aan het begin de de avond ongelofelijke! Een aantal pakhuisdaken begaf het door het enorme gewicht van sneeuw en ijs dat op sommige plaatsen ruim 1 meter 20 dik was. Hierdoor werden een aantal vaten, waaronder enkele zeer oude, bloot gesteld aan een temperatuur van rond de 19 graden onder nul. Lees verder

Geplaatst in Columns, Whisky | Getagged , | Een reactie plaatsen

La passion de la Bourgogne

Het was de zondagmiddag van 21 november, ergens tussen 16:00 uur en 16:30 uur, en Café Krimpenfort zat ramvol. Vanwege de privacy van de bezoekers vindt u dus geen foto’s, maar neem van mij aan, het was gezellig!

De mensen die tussen 3 en 4 waren binnengekomen hadden na een uurtje proeven van de mooiste Bourgogne wijnen gewoon behoefte aan wat rust en trokken zich met wat vrienden en een fles zojuist aangeschafte wijn terug in Café Krimpenfort om zich, onder het genot van een snack en hun fles Bourgogne, te bezinnen op wat er in het afgelopen uur geproefd en beleefd was. Want om proeven en beleven gaat het tijdens de Opendeurdagen bij www.krimpenfort.nl in Fort Waver Amstel.

Lees verder

Geplaatst in Columns, Wijn | Getagged , , , | Een reactie plaatsen

Champagneflesafsluiters

Na de overnachtingen in de diverse hotels van het hogere niveau, vind ik op het ontbijtbuffet regelmatig flessen met schuimende inhoud in een ijskoeler, omgeven door flutes. Natuurlijk bedoeld om de feestelijke en romantische avond er vòòr en de zondagse ontbijttafel er na voor de gasten nog feestelijker te maken. Echt leuk! Maar, om het brutowinstpercentage van de keuken zo hoog mogelijk te houden, is de drank soms van een allerbelabberdst lage kwaliteit! Helaas, maar aan de andere kant, de gemiddelde gast schijnt daar geen moeite mee te hebben en hakt met gemak om 09:35 uur twee glazen weg!

Lees verder

Geplaatst in Columns, Wijn | Getagged , , , | Een reactie plaatsen

10 – 10 – 10

Op 10 oktober 2010 was er vanwege de datum van alles te doen. In Tienen (B) feliciteerden de mensen die als achternaam Tien hadden elkaar om 10 over 10. Natuurlijk waren een aantal gemeentehuizen open omdat mensen wilden trouwen vanwege de opvallende datum in het trouwboekje. Het Amstelveense gemeentehuis, dat voor het eerst op zondag open was, kwam één echtpaar tekort om er een extra 10 aan toe te kunnen voegen. Voor Dennis en Yvonne was het echt een feest omdat zij sinds zondag door het leven gaan als Familie van der Tien. Natuurlijk gingen veel mensen naar Zandvoort waar alleen Club Nautique nog open was. Helaas stonden veel mensen op onder andere de A1, de A15 en de A27 in de file omdat de overheid dat weekeinde had uitgezocht om een aantal werkzaamheden aan te pakken zodat het tussen A en B uiteindelijk beter zal worden.  Op de A10 was het om 10 over 10 niet drukker dan normaal!

Lees verder

Geplaatst in Columns, Food, Wijn | Getagged | Een reactie plaatsen

Malt Whisky met . . .

Dat whisky een mooie begeleider is van heerlijke hapjes of zelfs complete maaltijden, weet de gemiddelde Maltwhiskyliefhebber natuurlijk al lang. Hans Offringa schreef daar een prachtig boek over: “De Smaak van Whisky”. Op mijn eeuwigdurende zoektocht naar het ultieme hapje bij een glas Malt whisky kwam ik bij toeval tot een fantastische combinatie: Jan Konijn, vertelde mij van prachtige hammen uit de Geulhemergrot nabij Berg en Terblijt, in combinatie met een smeersel van zijn delicate hazelnootsupreme. Het water liep me in de mond (just to keep from drowning) bij de gedachte aan deze snack in combinatie met een glas the Balvenie Signature. Ik wist het meteen! Het ene vult het andere aan en dat is wat ik zo leuk vind om te vinden.

Lees verder

Geplaatst in Columns, Food, Whisky | Getagged , | Een reactie plaatsen