Le Musée Municipal du Vin, du Pineau et du Cognac du XVIII ème siècle

Het leven in Saint-Aulaye, gelegen in de westelijke Dordogne, meer specifiek de Perigord Vert en aan het riviertje de Dronne, is zo rustig dat het voor de gemiddelde toerist absoluut niet leuk is om er heen te gaan. Er is in dit dorp zo weinig te doen dat je niets anders kunt doen dan niets. De dagen rijgen zich aaneen met vraagstukken als: wat of waar te eten en wat daar dan weer bij te drinken.

Lees verder

Geplaatst in Columns, Wijn | Getagged , , | Een reactie plaatsen

Eclade (of églade) de Moules

Mijn vakantie-ervaring met mosselen.  Ik viel met mijn neus in de Franse gezouten boter! De camping à la ferme waar ik op aanraden van de “Rustieke-Campinggids-Frankrijk” * met de caravan terechtkwam stond vol, maar ik had geen zin om verder te rijden. Ik kreeg vlak naast een enorme feesttent met tafels en stoelen voor in totaal 120 personen, een plek toegewezen: “Het is alleen maar voor het weekeinde, want we houden onze open dagen: “les portes ouvertes du Pineau des Charentes.” meldde Patrick, de patron, en dat beviel me eigenlijk wel gezien het feit dat ik al jaren een groot fan ben van deze Pineau des Charentes. Lees verder

Geplaatst in Columns, Food, Wijn | Getagged , | Een reactie plaatsen

Petit Verdot! Is er dan ook een Grand of Gros Verdot?

Wanneer ik iets wil schrijven over een wijn die door mij gedronken en genoten wordt, dan moet ik me er, tijdens of na het genieten ervan, ook even verdiepen. De eerste verdiepende vraag die na de tweede slok en kijkend naar de fles, bij me opkwam, was: “Petit Verdot? Is er dan ook een Grand of Gros Verdot?”

Lees verder

Geplaatst in Columns, Wijn | Getagged , , , | Een reactie plaatsen

30 jaar Kersentuin

Een aantal maanden geleden kwam het verzoek van Ed Jongen, directeur van Bilderberg Garden Hotel en de Kersentuin: “Zou je ter gelegenheid van het 30-jarig bestaan van de Kersentuin een proeverij willen voorgaan van 10 soorten kaas met daarbij een passende drank en een passend extra hapje?” Dat leek me leuk. Ik was op dat moment bezig met het verslag van een proeverij van Kaas en Port en ik had net het verslag van een proeverij van Champagne Pommery en kaas geschreven, ik was intussen benieuwd naar wat er nog meer aan drank bij kaas zou kunnen passen. Dus graag! Lees verder

Geplaatst in Columns, Food, Wijn | Getagged , , | Een reactie plaatsen

Tournedos Rossini

Toen ik laatst met twee vrienden in een restaurant in Amsterdam-zuid van een mooi, traditioneel gerecht genoot, gingen mijn gedachten als van zelf naar mijn voormalig collega Aldo Angelone. Helaas is Aldo veel te vroeg overleden.  Maar ik loop nog steeds met die gedachten, dus van me af schrijven dan maar, terwijl ik thuis naar het tweede deel van het tweede pianoconcert van Sergei Rachmaninov luister.

Lees verder

Geplaatst in Columns, Food | Getagged | Een reactie plaatsen

Oenoloog Thierry Gasco

Bevestiging van mooie combinaties!

Op de ochtend van maandag 12 juli tijdens een bijzondere bijeenkomst waarbij restaurateurs, wijnschrijvers en schrijvende pers aanwezig waren, werd door Betty Koster, van Fromagerie l´Amuse, en de oenoloog van het Champagnehuis Vranken Pommery, Thierry Gasco, een uitleg gegeven over combinatie van kaas met de Champagne van Pommery die Betty, Loek Fransen en ondergetekende enkele maanden geleden samen maakten. De heer Gasco was, net als de gasten, verbaasd over de mogelijkheden die zijn Champagnes boden in combinatie met kaas. We kregen de bevestiging dat we iets moois hadden aangeboord!

Lees verder

Geplaatst in Columns, Food, Wijn | Getagged , , | Een reactie plaatsen

Oogst Bordeaux 2009, een vooruitzicht . . .

Door de grote jongens/meisjes als Robert Parker, Jancis Robinson, de Wine Spectator en René Gabriel  werd het rijpe Bordeaux-jaar 2009 al vlak na de oogst vergeleken met 2005, maar die vergelijking ging niet op. De oogst van 2009 heeft een compleet andere stijl:  in de jeugd ronder en dikker,  zoals ze in geen jaren gemaakt zijn.

Eerdere publicaties waren wellicht te voorbarig: 2009 is typisch een jaar waarin de wijnmaker zich niet al te veel met de wijn moet bemoeien en dat er vooral vertrouwen is in het natuurlijke proces. Voor de gemiddelde wijnhuizen was dit zeer rijpe jaar met veel suiker uitstekend geschikt om de wijn zijn eigen gang laten gaan, maar voor de tophuizen was 2009 helemaal niet zo’n makkelijk jaar. Het is voor hen van belang een evenwicht te vinden tussen het fruit, het concentraat, de rijpe tannine, de mineralen en zuren en de elegantie. Alleen op die manier kan de wijnmaker de wijn de allerbeste ontwikkeling en daarmee een lang (en duur!) leven geven.

Lees verder

Geplaatst in Columns, Wijn | Een reactie plaatsen

Biltong

Het verhaal dat u aanstaande bent te lezen zou er niet geweest zijn als wij, zoals afgesproken, naar de Orange Fanplace van het Nederlands elftal in Johannesburg waren gegaan. De eigenaar van het Sun Rock Guesthouse in Kempton Park echter, waar we onze eerste nacht in Zuid-Afrika doorbrachten, zag ons liever aanschuiven aan de door zijn vrouw Ina bereide avondmaaltijd. Hij vertelde ons niet te weten waar de Orange fanplace was. Lees verder

Geplaatst in Columns, Food, Wijn | Getagged , , , | Een reactie plaatsen

Kaas!

Wat is er leuker dan lezen over kaas? Schrijven over kaas! En dat schrijven, dat hebben Betty Koster en Jurriaan Geldermans samen gedaan. De voorkant van het boekje zegt het al: de leukste verhalen achter de lekkerste zuivel.

Lees verder

Geplaatst in Columns, Food | Getagged , | Een reactie plaatsen

Franc de Pied, Extraordinary, Vin des Sables 2008, Gris de Gris


De zomer komt, er naar het zich laat aanzien, aan. De pinksterdagen gaan mooi worden en de rosé wil de koelkast uit vermits hij er enkele uren eerder is ingezet. De wijn waar het deze keer om draait is afkomstig uit het gebied dat op de foto is aangeduid met het cijfer 1. Valt niet mee om te herkennen, maar het is het bruine vlakje waarin ook nog wat watertjes zijn weergegeven.Het wordt dit weekeinde de Franc de Pied EXTRAORDINARY uit de Camargue van Domaines Listel. Lees verder

Geplaatst in Columns, Wijn | Getagged , , , | Een reactie plaatsen